Vaststellen van een beschadigd rioolsysteem en wat uitvoeren

Een goed functionerend riool is van groot belang in uw huis. Maar soms kunnen er problemen optreden waardoor het beschadigd raakt. Hoe herkent u deze signalen? Wat moet er dan gebeuren?In deze blog worden verschillende signalen van een defect riool beschreven en worden oplossingen geboden om direct in te grijpen indien nodig.

Signalen van een defect riool herkennen

Er zijn diverse problemen die kunnen wijzen op een verzwakte riolering. Er kunnen zich lichte problemen voordoen zoals stankoverlast en borrelende afvoerputjes, maar ook lastige problemen zoals verstoppingen. Als deze problemen jaarlijks optreden, hoeft u nog niet te denken aan een kapotte riolering. Als de problemen blijven aanhouden, is het verstandig om het riool te laten inspecteren.

Naast verstoppingen kan er ook sprake zijn van een totaalverstopping, te herkennen aan overstromingen bij de afvoerputjes in uw huis. Dit geeft ook aan dat er mogelijk sprake is van een kapotte riolering. Gemiddeld is zo’n 20% van alle gevallen van verstopping te wijten aan een beschadigd riool. Als u een kelder bezit, kunt u bij een kapotte riolering water of schimmel aantreffen in de kelder zelf of in de kruipruimte. In dergelijke gevallen is een inspectie of zelfs een reparatie vereist.

Hoe ontstaat schade aan een riool?

Er zijn diverse oorzaken voor het kapotgaan van een riool. Zowel interne als externe factoren kunnen hierbij een rol spelen. Slijtage als gevolg van ouderdom of een fout in de ophanging van het riool kan tot problemen leiden. Maar ook schade door slechte weersomstandigheden is een mogelijke factor. Als er te veel druk op het riool komt, is de mogelijkheid groot dat het begint te scheuren.

Het riool kan losscheuren van de muur of binnenin barsten door spanning op het systeem. Ook wortelgroei en roest kunnen een kapotte riolering veroorzaken. Het is belangrijk om in al deze gevallen een rioolinspectie te laten uitvoeren alvorens met de reparaties te starten.

Waarom is het van belang uw riool te laten controleren?

Er zijn specialisten die beschikken over geavanceerde technologie om problemen met het riool te kunnen herkennen. Wanneer een rioolinspectie wordt uitgevoerd, wordt het duidelijk waar het probleem zich bevindt en welke stappen er moeten worden genomen. Zo’n inspectie kan op twee manieren, met een rioolinspectiecamera of met rookdetectie.

Een gespecialiseerde camera, de riooldetectiecamera, wordt ingezet om het riool te bekijken en problemen op te sporen. Het rookdetectie-apparaat in het riool spuit rook en bekijkt vervolgens waar die rook op specifieke locaties in de riolering verdwijnt. Daar waar de rook niet meer zichtbaar is, kan dit duiden op de locatie van een lek in het rioolsysteem.

Riool laten inspecteren of repareren? Dat kan!

Veronderstelt u dat u een defect riool heeft? Of heeft u geregeld te maken met rioolproblemen?Wij helpen u met plezier! Neem contact op met K. van der Ham riool service reparatie en verstoppingen via 0166 748 306 en maak een afspraak. Daar helpen we u graag mee met inspectie of reparatie.

Snel een medewerker spreken?

Bel 0166 748 306

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Een gootsteen die niet meer goed doorloopt
> Rioolvliegjesprobleem zo lost u het op
> Rioolstank